Първата година е като болничния- реално няма как да го прехвърлиш. 2-рата е обезщетение за този, който гледа детето/майката/ Но може да се ползва от бащата или баба/дядо.
Здравейте, прочетох отговор на въпроса ми, но е от 2012. Искам да разбера има ли промяна по темата.
В момента съм с малко дете 1,5г. Обезщетението за отглеждането му съм прехвърлила на бабата, а аз съм в болничен от работа/ бременна с термин 4.2017г. Въпроса ми е, дали ако преди за изляза в 45 дневен, се върна в -отглеждане на дете до 2г/ прекратя болничните и прехвърля обратно от бабата отглеждането /,  майчинските за новият член на семейството ще се изчисляват на базата , която е ползвана за 1-вата бременност или не. Т.е.  дали има промяна в изискването КЪМ момента на 45 дневния да съм в отглеждане на дете или трябва да не съм имала никъкви прекъсвания до момента на 45 дневния. Благодаря предварително.
За времето на болничен се взима сумата от която е изчислен той, а не сумата на болничния.
Според мен няма да се отрази отрицателно върху обезщетението за бременност и раждане болничните в момента.
Здравейте, искам да попитам къде точно в наредбите пише, че при изчисляване на майчинските, в случай на месец с болничен, се вземя в предвид базата, от която е изчислено плащането , а не ОД. Осигурявам се  по ТД и СОЛ. Имам няколко месеца в болничен, като в системата на НОИ / с ПИК код проверявам/ ми излизат за съответните месеци - за Болничен от ТД-к=0.5 от изчисленият размер за обезщетение, за болничен като СОЛ-к=0,5. Т.е. сумата, която са ми превели по сметка НОИ си е ок. Когато обаче проверя ОД за съответните два месеца, ми излиза само 1/2 от размера на това обезщетение. Като чета КСО, в чл. 41 (3) си пише, че "За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете от 2 - до 5- годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.". Обаче, този чл. разглежда "Обезщетения при временна неработоспособност". В чл. 49 не са разписали подобна ситуация..
Здарвейте,
Да похваля инициативата за създаването на този калкулатор--много ми помага и ми е помагал. Като цяло е доста добре разяснено, но малко се сблъсках с казус. От м. април 2014 освен че съм на Трудов договор съм регистрирана и като СОЛ и плащам сама осигуровките си до макс ОД/ 2400 за 2014та/ . Бременна съм, като терминът ми е 11.05. Сега, след новите промени в КСО се мъча да преценя има ли смисъл да внасям осигуровки за м.01 и 02. 2015г на 2600 или да излизам в болничен от сега и да си спестя разхода.. Та на въпроса- До м. 04.2013 си попълвам дохода от трудова дейност / от нап и ной каквото си ми излиза по справки/ м. Април-до м.декември си сумирам ОД от ТД и ОД от СОЛ /Пр. 440+1930лв/ и си пренасям по същият начин с бутончетата за Нетна Заплата каквото си сметне там ../ Излизайки в болничен от м.01 - съответно попълвам предполагаемият размер на болничният /80% от СБ или ОД или нетната заплата--което е помалко или,... за СОЛ в болничен се взема минималният ОД 420 като доход за съответният месец и сумирам с ОД от ТД-440лв ако няма промени.... Малко сложно ми дойде, но ако може д ами помогнете:))